Bijbel en bezinning: Wijsheid van Jezus Sirach 30,21-23

Bijbel en bezinning: Wijsheid van Jezus Sirach 30,21-23

Door Bénédicte Lemmelijn in EZRA Bijbels tijdschrift 19: september 2013

Geselecteerde fragmenten

Geef je niet over aan verdriet
en kwel jezelf niet met gepieker.
Blijdschap doet een mens leven,
en een vrolijk mens leeft lang.
Ontspan je, spreek jezelf moed in
en houd verdriet op een afstand,
want verdriet heeft velen te gronde gericht
en dient geen enkel doel.

– De Nieuwe Bijbelvertaling

De jongste tijd heeft zowat elk ‘life-magazine’ het in zijn rubriek ‘wellness’ over ‘mindfulness’ en ‘positieve psychologie’. We krijgen ‘eenvoudige oefeningen’ aangereikt om te komen tot ‘harmonie’ in ons leven en om ‘positief te leren denken’. We worden aangemaand ‘bewust te leven in het nu’… Ook zonder God wordt er naarstig diepgang en innerlijke vrijheid gezocht. En ook al is dit fenomeen misschien een modetrend geworden en is de commercialisering van deze tendensen zeker niet veraf, we constateren dat mensen zich stilaan wel degelijk bewust worden van het feit dat ons leven ten diepste echt niet die ‘ratrace’ hoeft te zijn die we er soms zelf van maken.

[..]

Precies in die context waarschuwt Jezus Sirach voor overmatig verdriet: ‘houd het op afstand’, zegt hij, ‘geef je er niet aan over’. Het zich ‘overgeven’ aan verdriet kan er inderdaad toe leiden dat de greep van het verdriet steeds sterker en verstikkender wordt. Dat is vandaag nog altijd zo en ‘het dient geen enkel doel’. Er verandert niets ten goede. Integendeel, ‘het richt de mens te gronde’, stelt hij vast.

ezra19De volledige versie van dit artikel kan u terugvinden in EZRA Bijbels tijdschrift 19: september 2013, verkrijgbaar voor €5, inclusief verzending, door overschrijving op rekeningnummer BE98 1237 7805 2493 ter attentie van de Vlaamse Bijbelstichting, met vermelding van ‘Ezra19′.
 
Leden van de Vlaamse Bijbelstichting krijgen het recentste nummer van EZRA om de drie maanden gratis opgestuurd.
→ Ontdek alle voordelen van het VBS lidmaatschap.

 

Reacties zijn afgesloten.