Bijbel en bezinning: Wijsheid van Jezus Sirach 5,10-12

Bijbel en bezinning: Wijsheid van Jezus Sirach 5,10-12

Door Bénédicte Lemmelijn in EZRA Bijbels tijdschrift 32: december 2016

Geselecteerde fragmenten

Wees standvastig in je denken,
verdraai je woorden niet.
Wees meteen bereid tot luisteren,
maar neem de tijd voor je antwoord.
Antwoord een ander alleen
als je iets verstandigs te zeggen hebt;
heb je dat niet, houd dan je mond.

– De Nieuwe Bijbelvertaling

[..]

De oudtestamentische Jezus Sirach is een wijze. En wijsheid is fundamenteel ervaringswijsheid. Jezus Sirach observeert de werkelijkheid en ziet wat er gebeurt… In die werkelijkheid ziet hij verschillende aspecten: denken en spreken moeten op elkaar afgestemd worden; luisteren en spreken moeten mekaar aanvullen en tot slot, spreken moet inhoud hebben en geen op zichzelf betrokken reflex van aandachttrekkerij worden…

[..]

Daarnaast raadt Sirach aan om niet zomaar meteen te antwoorden. Als je iets gevraagd of verteld wordt, doe je er best aan eerst goed te luisteren. Het is belangrijk tijd en aandacht te creëren voor wat er aan de orde is. En vervolgens denk je best na voor je antwoordt: neem de tijd voor je wederwoord. Wat op het eerste gezicht aanlokkelijk lijkt of je ijdelheid streelt, kan bij nader inzien – en dat is wat denken teweeg brengt – soms helemaal niet zo ideaal of nog minder het beste zijn.

Ezra Bijbels tijdschrift 32: december 2016Dit nummer van Ezra – Bijbels tijdschrift is nog steeds verkrijgbaar. Losse nummers zijn bestelbaar voor 6 euro, incl. verzendingskosten, door overschrijving op rekeningnummer BE98 1237 7805 2493 ter attentie van de Vlaamse Bijbelstichting, met vermelding van ‘Ezra32’.

Leden van de Vlaamse Bijbelstichting krijgen het recentste nummer van EZRA om de drie maanden gratis opgestuurd.
→ Ontdek alle voordelen van het VBS lidmaatschap.

 

Reacties zijn afgesloten.